A munkavállalók egészsége és teljesítménye szorosan összefügg a táplálkozásukkal. Az egészségtudatos étkezés támogatása növeli a hatékonyságot, csökkenti a hiányzásokat és hozzájárul a munkahelyi jólléthez.
Céges előadások és workshopok – egészség a munkahelyen
Az egészséges munkavállalók hatékonyabbak, motiváltabbak és kevesebb időt töltenek betegállományban.
A céges előadásaim és workshopjaim célja, hogy a dolgozók gyakorlati, hétköznapokban is alkalmazható ismereteket kapjanak a kiegyensúlyozott táplálkozásról,
a munkahelyi energiaszint fenntartásáról, valamint a krónikus betegségek megelőzéséről.
Mit kínálok?
• Interaktív, élményszerű előadásokat táplálkozásról, egészségmegőrzésről, energiaszintek optimalizálásáról
• Kiscsoportos workshopokat gyakorlati tanácsokkal és közös megoldáskereséssel
• Tematikus programokat: például stressz és étkezés, ebédszünet tudatosabban, immunerősítő szezonális étkezés
• Előzetes igényfelmérést, hogy a program illeszkedjen a dolgozók valós kérdéseihez
Miért éri meg?
Mert nemcsak információt adok át, hanem szemléletet is formálok – olyan eszközöket, melyek révén a résztvevők már másnap tudatosabban és energikusabban térhetnek vissza a munkába.
Munkahelyi egészségprogramok – hosszú távú befektetés a dolgozók jóllétébe
A tartós egészségmegőrzés nem egyetlen előadásnál kezdődik – hanem egy jól felépített, fenntartható programnál.
Cégek számára komplex, személyre és csoportra szabott egészségprogramokat dolgozok ki, amelyek hozzájárulnak a munkavállalók testi-lelki egyensúlyához,
valamint csökkentik a hiányzások és kiégés kockázatát.
Milyen elemekből épül fel egy egészségprogram?
• Táplálkozási szűrések és állapotfelmérés: egyéni tanácsadással és célzott visszajelzéssel
• Csoportos edukációs alkalmak: pl. cukorbevitel csökkentése, munkahelyi étkezési stratégiák, tudatos nassolás
• Szezonális kihívások: például „Zöldebben a munkahelyen” vagy „Hidratálj okosan!” játékos és motiváló formában
• Eredménykövetés és visszamérés: a program hatékonyságának dokumentálása
Miért éri meg?
Mert egy jól működő egészségprogram nemcsak a dolgozók életminőségét javítja, hanem a cég teljesítményét is –
a motivált, egészségtudatos kollégák kiegyensúlyozottabbak, hatékonyabbak és lojálisabbak.
Éttermi, menzai és cukrászati tanácsadás – egészségtudatosság a kínálat mögött
A munkahelyi étkezést biztosító menzák, szerződéses éttermek, vagy épp céges rendezvényeket kiszolgáló cukrászdák is komoly hatással lehetnek a dolgozók jóllétére.
Dietetikusként segítek abban, hogy a kínálat ne csak ízletes, hanem kiegyensúlyozott, korszerű és átlátható is legyen – mind táplálkozási, mind kommunikációs szempontból.
Mit tartalmaz a tanácsadás?
• Menük és kínálatok szakmai értékelése dietetikai és egészségtudatossági szempontok szerint
• Új, korszerűbb fogások fejlesztése éttermek, menzák vagy cukrászdák számára (pl. rostban gazdagabb köretek, csökkentett cukortartalmú desszertek)
• Tápanyagtartalom-számítás minden ételre vagy süteményre (energia, fehérje, zsír, szénhidrát, rost) – elősegíti a tudatos választást és a hiteles kommunikációt
• Speciális igények figyelembevétele: IR-barát, gluténmentes, vegetáriánus, allergénmentes opciók beépítése a kínálatba
• Címkézési javaslatok, edukációs elemek, vizuális segédanyagok a vendégek vagy dolgozók tájékoztatására (pl. piktogramok, ajánlott napi választások, egészségtippek)
Kinek szól ez a szolgáltatás?
• Céges menzákat üzemeltető vállalatoknak
• Szerződéses éttermeknek és étkeztető cégeknek
• Cukrászdáknak, amelyek szeretnének egészségtudatos alternatívát kínálni (pl. kevesebb cukor, több rost, IR-barát sütemények)
Miért érdemes bevezetni?
Mert a táplálkozástudatos kínálat növeli a dolgozói elégedettséget, hitelesebbé teszi a céges egészségprogramokat,
és hozzájárul egy fenntarthatóbb, egészségtámogató munkahelyi kultúrához.
Hogyan zajlik egy dietetikai konzultáció?
Az első konzultáció során részletesen kikérdezem és áttekintem az étkezési szokásokat, az életmódbeli tényezőket, az étkezés körülményeit és a jelen panaszokat.
Áttekintem a szakorvosi dokumentációt, valamint átbeszéljük a laboreredmények táplálkozással összefüggő eredményeit, majd kiértékelem az előzetesen átküldött étrendi naplót.
A végén az elhangzottak szerint felállítom a személyre szabott táplálkozási tervet, amelyet egy napra felfűzve részletesen átbeszélünk.
A javaslat során figyelembe vesszük a jelenlegi állapotot, betegséget, életmódbeli szempontokat és megbeszéljük a legfontosabb lépéseket, hogy jól beilleszthető legyen a javaslat a napirendbe, életritmusba és egyéni ízlésvilágba.
Átbeszéljük az ajánlott élelmiszereket, beszerzési forrásokat, az ételkészítéssel kapcsolatos szempontokat.
Rövid- és hosszú távú célokat tűzünk ki, egyéni mérföldköveket határozunk meg. A konzultáció végén átbeszéljük a legfontosabb feladatokat a következő alkalomig.
Szükség esetén a kontroll konzultáció alkalmával lehetőséget biztosítunk a változások nyomonkövetésére, a gyakorlatban használt tapasztalatok átbeszélésére, a felmerült nehézségek megoldására.
A konzultáción bármennyit kérdezhet, igyekszem minden felmerülő kérdésre megadni a választ.
Amennyiben úgy érzi, szüksége van egy dietetikai konzultációra, jöjjön és foglaljon hozzám időpontot!
Hogyan zajlik egy dietetikai konzultáció?
Az első konzultáció során részletesen kikérdezem és áttekintem az étkezési szokásokat, az életmódbeli tényezőket, az étkezés körülményeit és a jelen panaszokat.
Testösszetétel vizsgálatot végzünk, ahol a mérés eredményeit kiértékelem és adott esetben nyomon követjük a változásokat.
A legfontosabb információk a testösszetétel vizsgálatról:
• mindössze 2 percet vesz igénybe a vizsgálat,
• a mérés fertőtlenítés után mezítláb, de ruhában történik, levetkőzni nem kell,
• az eredmény rögtön nyomtatásra kerül,
• a szervezetre semmilyen terhet nem ró, és a legfontosabb,
• fájdalommentes!
Mire kell figyelni a vizsgálat előtt:
• a mérés előtt 2 órával nem ajánlott enni-inni,
• a mérés előtt közvetlenül nem érdemes sportolni,
• menstruáció alatt a mérést nem érdemes elvégezni, mert ilyenkor nagyobb a test vízvisszatartása, így az eredmény nem lesz pontos,
• közvetlenül a mérés előtt mosdóhasználat ajánlott,
• feltétlenül jelezze a mérés előtt, ha várandós, vagy implantátuma van (szilikon vagy fém),
• amennyiben pacemakerre van, a vizsgálat elvégzése TILOS!
A testösszetételmérés egy átfogó képet nyújt a testedről, és segít elérni céljaidat. Ha szeretnéd megismerni a tested pontos összetételét, és személyre szabott tanácsokat kapni, érdemes kipróbálni ezt a módszert.
Fontos megjegyezni: A mérés önmagában nem elegendő, az eredményeket mindig dietetikus szakemberrel kell értékeltetni!
A konzultáció során áttekintem a szakorvosi dokumentációt, valamint megbeszéljük táplálkozással összefüggő eredményeit, majd kiértékelem az előzetesen átküldött étrendi naplót.
A végén az elhangzottak szerint felállítom a személyre szabott táplálkozási tervet, amelyet egy napra felfűzve részletesen átbeszélünk.
A javaslat során figyelembe vesszük a jelenlegi állapotot, betegséget, életmódbeli szempontokat és megbeszéljük a legfontosabb lépéseket, hogy jól beilleszthető legyen a javaslat a napirendbe, életritmusba és egyéni ízlésvilágba.
Átbeszéljük az ajánlott élelmiszereket, beszerzési forrásokat, az ételkészítéssel kapcsolatos szempontokat.
Rövid- és hosszú távú célokat tűzünk ki, egyéni mérföldköveket határozunk meg. A konzultáció végén átbeszéljük legfontosabb feladatokat a következő alkalomig.
Szükség esetén a kontroll konzultáció alkalmával lehetőséget biztosítunk a változások nyomonkövetésére, a gyakorlatban használt tapasztalatok átbeszélésére, a felmerült nehézségek megoldására. A konzultáción bármennyit kérdezhet, igyekszem minden felmerülő kérdésre megadni a választ.
Amennyiben úgy érzi, szüksége van egy dietetikai konzultációra, jöjjön és foglaljon hozzám időpontot!
Az étrendünk kulcsszerepet játszik abban, hogyan érezzük magunkat a mindennapokban, hogyan teljesítünk, és milyen az általános egészségi állapotunk.
Dietetikusként abban segítek, hogy egy személyre szabott étrendet alakítsunk ki, amely nemcsak az egészségi állapotodnak felel meg, hanem figyelembe veszi az életmódodat, az ízlésedet és az egyéni céljaidat is.
Miben tudok segíteni az étrendtervezéssel?
• Ha fogyni vagy hízni szeretnél.
• Ha sportolsz, és az edzésekhez igazított táplálkozásra van szükséged.
• Ha valamilyen egészségügyi állapot (pl. cukorbetegség, ételintolerancia, szív- és érrendszeri betegség) miatt speciális étrendet igényelsz.
• Ha egyszerűen szeretnél tudatosabban, kiegyensúlyozottabban enni.
Hogyan történik a menütervezés?
A közös munka első lépése egy részletes állapotfelmérés, ahol átbeszéljük:
• az egészségi állapotodat,
• a jelenlegi étkezési szokásaidat,
• az életmódbeli tényezőket (pl. munkarend, fizikai aktivitás szintje),
• az ízlésedet és az ételpreferenciáidat,
• az ételallergiákat, intoleranciákat vagy speciális étrendi igényeket.
Ezek alapján egy teljesen rád szabott étrendet állítok össze, amely:
• biztosítja a szükséges tápanyagokat,
• támogatja a céljaid elérését (pl. súlyváltozás, teljesítményfokozás, betegségmegelőzés vagy kezelés),
• egyszerűen követhető, a mindennapokba beilleszthető,
• és figyel a változatosságra, élvezetes étkezésre is.
Mire számíthatsz az egyéni étrendben?
• Pontos napi étkezési javaslatokat (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora).
• Élelmiszer- és alapanyagajánlásokat.
• Tippeket az ételek elkészítésére, konyhai praktikákra.
• Szükség esetén alternatívákat (pl. ha bizonyos ételeket nem kedvelsz).
• A tápanyagtartalom (energia, fehérje, zsír, szénhidrát, rost) feltüntetését, hogy jobban megérthesd, mit és miért javaslok.
A célom az, hogy az étrend ne korlátozás legyen, hanem támogassa az egészségedet, javítsa a közérzetedet, és hosszú távon fenntartható szokásokat alakítson ki.
Sportolsz, de nem érzed a várt eredményeket? Nem tudod, mit egyél edzés előtt vagy után? Legyen szó szabadidős vagy élsportolóról, segítek az optimális teljesítmény elérésében, az egyéni étrendi javaslatok kialakításában és a megfelelő testösszetétel elérésében.
Babát vársz, és nem tudod, milyen étrend támogatná legjobban a te és a kisbabád egészségét? Segítek eligazodni a tápanyagszükségletekben, a gyakori panaszok étrendi kezelésében és a kiegyensúlyozott étkezés kialakításában.
Próbáltál már fogyókúrázni, de mindig visszajöttek a kilók? Segítek fenntartható, személyre szabott étrendi megoldásokat találni, hogy ne csak a mérleg, hanem a közérzeted is javuljon.
Nem tudod, hogyan állítsd össze az étrendedet inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén? Egyéni megoldásokkal segítek a vércukorszint stabilizálásában és az egészséged megőrzésében.
Pajzsmirigy alul- vagy túlműködéssel küzdesz, és nem tudod, milyen étrend segítene? Megmutatom, mire érdemes figyelned az étkezésben, hogy támogasd a hormonháztartásod.
Magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy szív-érrendszeri betegségek? Segítek olyan étrendi változtatásokban, amelyek csökkenthetik a kockázatokat és támogatják a szíved egészségét.
Az étkezés számodra nem örömforrás, hanem küzdelem? Akár túlevés, akár kényszeres diétázás vagy más étkezési nehézség nehezíti a mindennapjaidat, segítek az egészséges kapcsolat kialakításában az étellel.
Gyakori emésztési panaszok, puffadás vagy ételallergia miatt korlátoznod kell az étrended? Segítek abban, hogy biztonságosan és változatosan táplálkozhass, anélkül, hogy lemondanál a szükséges tápanyagokról.
Gyakori hasmenés, puffadás, hasi fájdalmak nehezítik az életed? Segítek megtalálni a számodra legmegfelelőbb étrendet, amely enyhíti a panaszokat és támogatja a bélrendszered egészségét.
Ég a gyomrod, savas visszaáramlással küzdesz? Egyéni étrendi megoldásokkal segítek csökkenteni a kellemetlen tüneteket és javítani az emésztésed.
Oldaltérkép
Oldaltérkép